Popcorn – idealna przekąska w wielu odsłonach
Poranny-dziennik 30 października, 2022Kulinaria ArticlePopcorn znany również jako prażona kukurydza stanowi często wybieraną przekąskę jako urozmaicenie filmowego wieczoru lub spotkania w gronie przyjaciół. Prosty w przygotowaniu i zdrowszy odpowiednik popularnych chipsów cieszy się popularnością wśród zwolenników słodkich oraz słonych przekąsek. Jeśli interesuje Państwa w jaki sposób kulinarnie urozmaicić seans lub przygotować pyszny smakołyk – zapraszamy do zapoznania się z artykułem!
Przeglądając asortyment półek sklepowych można natknąć się na gotowe paczki popcornu, są one dostępne niemal w każdym sklepie. Smaczna i świeża przekąska może być również przygotowana w domu. Popcorn jest niezwykle sycącym produktem o dużej objętości, pełna miska prażonej kukurydzy zawiera w sobie około 100-150 gram produktu.
Zrównoważona i zdrowa dieta wyklucza wszystkie szkodliwe produkty oraz substancje. Zwolennicy zdrowego żywienia nie muszą jednak rezygnować z przyjemności zagryzania seansu. Domowy smakołyk może zostać przyrządzony w dietetycznej wersji jako popcorn bez tłuszczu! Ponadto w porównaniu do innych słonych lub słodkich przekąsek popcorn cechuje się niewielką kalorycznością. Przyjmuje się, że 100 gram popcornu to 374,8 kcal. W dalszej części artykułu przedstawimy kilka sposobów na przygotowanie wyjątkowej i smacznej prażonej kukurydzy.
Jak zrobić popcorn w mikrofali?
Popcorn do mikrofali jest często wybieranym produktem, który można zakupić dosłownie w każdym sklepie. Przygotowanie jest niezwykle proste, a w przypadku gotowych do uprażenia ziaren zapakowanych w specjalne torebeczki – nie wymaga nawet brudzenia przyborów kuchennych! Papierową, zamkniętą torebkę należy rozłożyć w mikrofali, tak aby zapewnić równomierny dostęp ciepła do ziaren kukurydzy. Następnie należy nastawić moc mikrofali na 800W i podgrzać zawartość torebki (nie opróżniając jej) przez około 3 minuty. Po tym czasie możemy cieszyć się świeżą i ciepłą przekąską.
Popcorn z mikrofali można przygotować również z samych ziaren kukurydzy. Nie potrzeba to tego gotowego do podgrzania wcześniej zakupionego produktu. W tym celu, wystarczy zapełnić 1/3 żaroodpornej miski ziarnami kukurydzy, a następnie przykryć ją szklanym talerzem tak, aby prażący się popcorn nie wysypał się poza miskę. Tak przygotowany produkt wkładamy do mikrofali o mocy 800W na około 3 minuty. Kiedy popcorn jest uprażony można dodać do niego rozpuszczone masło, sól lub inne przyprawy według własnego uznania.
Jak zrobić popcorn w piekarniku?
Ciekawą alternatywą dla popcornu z mikrofali jest popcorn z piekarnika. Przygotowanie przekąski zajmuje nieco więcej czasu, ale końcowy efekt jest warty każdej minuty oczekiwania. Na samym początku niezbędnym jest nagrzanie piekarnika do 200 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie żaroodpornego naczynia. Jego spód powinien być pokryty cienką warstwą tłuszczu, aby zapobiec przywieraniu prażonej kukurydzy. Następnie wsypujemy do niego około 300 gram ziaren kukurydzy. Koniecznie należy szczelnie przykryć naczynie przed włożeniem do piekarnika. Popcorn w piekarniku należy piec około 3-5 minut, aż ucichną pojedyncze strzały ziarenek. Gotową przekąskę należy wyciągnąć z piekarnika, pamiętając o odpowiednim zabezpieczeniu dłoni. Po upieczeniu kukurydzy można doprawić smakołyk wedle uznania.
Jak zrobić popcorn karmelowy?
Popcorn karmelowy jest wyśmienitą przekąską kinową uwielbianą przez łasuchów. Co ważniejsze można go przyrządzić domowym sposobem! Do uzyskania wyjątkowej prażonej kukurydzy o smaku karmelu niezbędne będą:
– wcześniej uprażona kukurydza (można zrobić to przy wykorzystaniu opisanych wyżej metod),
– masło (100g),
– cukier (pół szklanki),
– miód (2 łyżki),
– soda (płaska łyżeczka).
Jeśli posiadamy wszystkie wymienione składniki możemy przyrządzić domowy popcorn z karmelem. Najpierw należy rozpuści masło na niewielkim ogniu. Do roztopionego masła dodajemy cukier i miód, i mieszamy aż do uzyskania płynnej jednorodnej substancji. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, należy zmniejszyć ogień i oczekiwać złotego odcienia, a następnie po jego pojawieniu dodać płaską łyżeczkę sody i energicznie wymieszać całość. Po wymieszaniu substancji polewamy nią wcześniej uprażony popcorn. Karmelowy popcorn jest gotowy, smacznego!
Jak zrobić popcorn serowy?
Innym ciekawym rozwiązaniem jest popcorn serowy. Aby przygotować tę przekąskę potrzebne są:
– ziarna kukurydzy (około 120 g),
– drobno starty ser (np. parmezan),
– oliwa z oliwek (2 łyżki stołowe),
– masło (1 łyżka),
– niewielka ilość soli.
Przygotowanie popcornu serowego powinno się rozpocząć od rozpuszczenia w głębokiej patelni lub garnku oliwy z oliwek oraz masła. Do rozpuszczonego tłuszczu należy dodać ziarna kukurydzy i dobrze wymieszać zawartość garnka lub patelni, następnie pozostawić kukurydzę pod szczelnym przykryciem i poczekać, aż ziarna zaczną się otwierać. Następnie należy zmniejszyć ogień i odczekać na otwarcie się wszystkich lub prawie wszystkich ziaren. Kiedy większość ziaren będzie otwarta dodajemy wcześniej przygotowany ser i dokładnie, energicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Serowy popcorn najlepiej smakuje prosto ściągnięty z ognia.
Domowy popcorn w wielu odsłonach jest wyśmienitą przekąską, która przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów, dzięki czemu zarówno wielbiciele słodkości jak i wytrwanych smaków będą cieszyć się prostym i szybkim smakołykiem. Ponadto popcorn jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny, niż inne popularne przekąski.
You may also like
Najnowsze artykuły
- Jak powstają formy wtryskowe i na czym polega ich projektowanie
- Jakie branże mogą odnieść sukces dzięki maskotkom reklamowym?
- Najlepsze atrakcje dla studentów w Poznaniu – jak spędzić wolny czas w mieście
- Jak działa wirtualne biuro i dlaczego warto z niego skorzystać?
- Jak wybrać najlepszego mechanika samochodowego: porady dla właścicieli aut
Kategorie artykułów
- Biznes i finanse
- Budownictwo i architektura
- Dom i ogród
- Dzieci i rodzina
- Edukacja i nauka
- Elektronika i Internet
- Fauna i flora
- Inne
- Kulinaria
- Marketing i reklama
- Medycyna i zdrowie
- Moda i uroda
- Motoryzacja i transport
- Nieruchomości
- Praca
- Prawo
- Rozrywka
- Ślub, wesele, uroczystości
- Sport i rekreacja
- Turystyka i wypoczynek
Dodaj komentarz